Nieuwe blogs in uw mailbox?

Meld u aan om bericht te krijgen bij nieuwe blogs

Bedankt voor uw aanmelding!

Er ging iets fout, onze excuses.

10. Het verschil tussen de d.l. en de d.l.e.

Elk vakgebied heeft z’n eigen afkortingen. Een kennis werkt een jaar in Australië in een ziekenhuis en krijgt daar afkortingen onder ogen als: from HLOC, BIB SAAS and SAPOL, PMH IHD, AF, T2DM, en dat is dan één zin, logisch.

Ook in het onderwijs worden afkortingen gebruikt waar je als leerkracht al helemaal niet meer bij stil staat. De DMT, AVI, etc.

Van ouders krijgen wij geregeld vragen over de termen ‘d.l.’ en de ‘d.l.e.’. Deze keer een kort maar krachtige uitleg hierover.

D.l. staat voor: didactische leeftijd. Dit is het aantal maanden dat een kind binnen het onderwijs heeft doorgebracht vanaf groep 3. Een kind heeft in september groep 3 dus een d.l. van 0 en in juni groep 3 een d.l. van 10. De zomermaanden tellen niet mee, wat erop neerkomt dat een kind eind groep 8 een d.l. heeft van 60.

De afkorting d.l.e. wordt gebruikt voor ‘didactische leeftijd equivalent’. Dit is het aantal maanden dat een kind geprofiteerd heeft van het onderwijs, gemeten volgens cito- en methodetoetsen.

Als een kind bijvoorbeeld erg moeite heeft met rekenen zal het op een rekentoets minder hoog scoren dan zijn/haar klasgenoten. De d.l.e. score van dit kind kan dan lager uitkomen dan gemiddeld. Na 10 maanden onderwijs (eind groep 3) kan dit kind bijvoorbeeld een d.l.e. score hebben van 6. Dit betekent dat het betreffende kind na 10 maanden zo goed rekent als het gemiddelde kind na 6 maanden. Het omgekeerde kan ook, een kind dat eind groep 3 een d.l.e. heeft van 15, het loopt dan 5 maanden voor ten opzichte van het gemiddelde kind.

Wat kun je hiermee als ouder? Sommige scholen kiezen ervoor deze cijfers in een rapport te schrijven. Dit kan voor sommige ouders reden tot zorgen zijn, bij een lage d.l.e. score. Wij adviseren echter altijd om eerst in gesprek te gaan met de leerkracht van uw kind over deze score. De leerkracht kan altijd een breder beeld geven van de schoolse ontwikkeling van uw kind dan een enkel getal. Soms komt er uit een dergelijk gesprek dat uw kind wel een steuntje in de rug kan gebruiken bij een bepaald onderwerp, als dit het geval is denken we natuurlijk graag met u mee.

Betaalbare bijles of remedial teaching in Zeist, Utrecht of De Bilt?

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.