Nieuwe blogs in uw mailbox?

Meld u aan om bericht te krijgen bij nieuwe blogs

Bedankt voor uw aanmelding!

Er ging iets fout, onze excuses.

2. Tips om thuis oefenen leuk te houden

Gisteren sprak ik een moeder wiens zoon ik begeleid bij het leren lezen. Ze vertelde me dat het samen oefenen steeds moeizamer gaat. Na een paar weken begeleiden is de nieuwigheid van eraf en haar zoon wil nu weer liever buitenspelen dan oefenen.

Thuis oefenen is natuurlijk iets dat in de vrije tijd van het kind moet gebeuren waardoor het nogal eens gemopper oplevert. Om te voorkomen dat het thuis oefenen in een grote strijd uitmondt bij deze een drietal tips die kunnen helpen bij het thuis oefenen van leerstof.

Oefen op een vast tijdstip

Zorg voor een vast tijdstip waarop er geoefend wordt. Krijgt het kind wekelijks van de leerkracht oefeningen mee naar huis? Zorg er dan voor dat er een vaste dag is en een vast tijdstip waarop jullie samen oefenen. De jongen die ik leesbegeleiding geef, oefent wekelijks op 5 momenten met lezen. 5 vaste oefendagen en tijdstippen zijn daarbij handig. Op deze manier weet hij wanneer hij moet oefenen en heb je als ouder ook duidelijkheid. Het is belangrijk om vervolgens consequent te zijn en ook daadwerkelijk op deze momenten te oefenen. Er is daardoor geen manier om er als kind onderuit te komen. Alleen op deze manier wordt er een vaste structuur opgebouwd en zal het oefenen plezierig worden.

Neem de tijd en maak het oefenen gezellig

Neem de tijd om samen te oefenen. Vaak bestaat een doordeweekse dag uit een aaneenschakeling van activiteiten. Het is goed om het samen oefenen te zien als een rustmoment in de dag. Pak er een kop thee bij en limonade en ga aan de keukentafel zitten of op de bank als het om het oefenen van lezen gaat. Bedenk voor jezelf dat bijvoorbeeld het komende half uur een moment voor jou en je kind is en zorg dat je met je aandacht alleen hierbij bent. Dit is niet alleen leuk voor je kind maar ook rustgevend voor jezelf! Hebben jullie het huiswerk of de oefeningen binnen het half uur af? Doe dan samen nog een spelletje. Op deze manier koppel je iets dat moet aan iets dat leuk is.

Bedenk een beloningssysteem voor als er goed geoefend is

Mochten bovenstaande tips nog niet voldoende zijn dan kan er een beloningssysteem bedacht worden.Op een kalender kan bij iedere oefendag een sticker geplakt worden als er goed geoefend is. Er kan samen een beloning bedacht worden die na een x aantal stickers te behalen is. Een ‘beloning’ klinkt groot maar kan bijvoorbeeld ook bestaan uit samen iets lekkers bakken of een keer wat langer op mogen blijven en een gezellig avondje maken. Ik zie zelfs liever dat ouders hun kinderen op deze ‘immateriële’ manier belonen dan door middel van cadeautjes. Door samen als beloning iets te doen versterk je de band en straal je de boodschap uit: dit hebben wij samen bereikt door hard te oefenen!

Succes met het toepassen van de tips!

Op zoek naar betaalbare bijles of remedial teaching in Zeist, Utrecht of De Bilt?