Nieuwe blogs in uw mailbox?

Meld u aan om bericht te krijgen bij nieuwe blogs

Bedankt voor uw aanmelding!

Er ging iets fout, onze excuses.

54. Moeilijke prentenboeken

Of je nu paraplu’s, worteltjes, zwembaden of kinderspeelgoed verkoopt, voor je een product maakt loont het om na te denken over de doelgroep die je product gaat kopen. De afgelopen dagen vroeg ik mij af of datzelfde ook geldt voor kinderboeken? Moeten schrijvers en tekenaars hiervan zich altijd druk maken over hun doelgroep, of maken ze soms simpelweg een boek omdat ze zelf heel veel plezier hadden in het maakproces?

Dit naar aanleiding van het boek ‘Tussen Tik en Tak’ van Louise Greig en Ashling Lindsay. Prachtige tekeningen. Mijn tweejarige dochter zoekt met plezier naar de grote fontein, speeltoestellen met kleine meisjes erop en mooie lila vlinders, en dat zullen wat oudere kinderen waarschijnlijk ook leuk vinden. Het verhaal laat mij echter met vraagtekens achter over de bedoelde doelgroep. Een klein meisje, Lara, woont hoog boven de stad achter de klok en ziet daar te veel haast en ongezelligheid, ze zet de tijd eens even stil. In de stilte voor de ’tak’ sust ze een opkomende ruzie, helpt een vlinder, een poes en een uit zijn nest gevallen vogeltje, en beschildert een saai steegje met de prachtigste bloemenzee. Dan gaat de klok weer aan, en zingt en bruist de eerder zo ongezellige stad.

De hoofdpersoon lijkt op z’n hoogst een jaar of vijf of zes, wat suggereert dat het boek voor deze doelgroep bedoeld is, maar zien kinderen van die leeftijd de wereld wel op deze manier? Als er een groep meester is in het zonder haast opgaan in het moment zijn het volgens mij kleine kinderen. Zegt haast of het hele concept van het leven met een half oog op de klok gericht hen veel? Mijn dochter verzint vijf minuten voor we naar de opvang vertrekken de prachtigste spelletjes, en die moeten onderbreken omdat mama of papa op tijd op werk moet zijn levert vooral veel frustratie op. Tijdgebrek, haast en weinig oog voor je omgeving, het lijkt een volwassen probleem verpakt in een kinderboek.

Je zult hier geen besprekingen van boeken vinden waar ik echt niet enthousiast over ben, maar dit boek intrigeert. Door de mooie tekeningen en de verwarrende verhaallijn. Zie ik een doelgroep over het hoofd? Als je het boek ook hebt gelezen, laat vooral weten wat je ervan vindt!

Op zoek naar bijles of remedial teaching in Zeist, Utrecht of De Bilt?