Nieuwe blogs in uw mailbox?

Meld u aan om bericht te krijgen bij nieuwe blogs

Bedankt voor uw aanmelding!

Er ging iets fout, onze excuses.

58. Lichtjes in je ogen

“Dat is een heel klein sikkeltje”, merkte de peuter op toen ze op een gure winteravond de maan aan de overkant van de straat net boven een huis zag staan. De volgende ochtend gleed ze uit over het kleed, huilde even, en verkondigde toen ‘ik moest even huilen van verdriet’.

‘Waar heeft ze dat vandaan?’ Opa’s, oma’s en vrienden die zich dat afvragen kunnen we vaak direct doorverwijzen naar de boekenkast. De dochter houdt van boeken, ik schreef het al vaker, en sinds kort is ze tot mijn plezier ook fan van gedichtjes.

Gedichtjes voor peuters, ik vond het geen vanzelfsprekende combinatie, tot ik op de gedichtjes van Hans en Monique Hagen stuitte in het boek ‘Lichtjes in je ogen’. Deze lieve korte gedichtjes sluiten perfect aan bij de belevingswereld van peuters, of in elk geval van mijn peuter. ‘Boekje lezen?’ wordt nu herhaaldelijk afgewisseld met ‘gedichtjes lezen?’.

Op de een of andere manier heeft één van die gedichtjes in het bijzonder veel indruk gemaakt. Ik heb nog nooit mijn haar stekelkort laten knippen en heb ook niet de minste ambitie om dat te doen, maar krijg vrijwel elke dag van dochterlief te horen dat ik niet naar de kapper mag, en zij ook niet wil. Allemaal door dit gedicht:

STEKELHAAR

Ik moet heel hard huilen

huilen van verdriet

want deze stomme mama

is mijn mama niet

ze heeft nu hele rare

stekelkorte haren

zo lijkt ze op de buurman

en die kijkt altijd kwaad

ik wil dat mama

NOOIT MEER

naar de kapper gaat

Mijn persoonlijke favoriet is ‘Olifant’, omdat het zo mooi het ‘laat maar’ gevoel uitdrukt dat je je hele leven nog kunt hebben als iets waar je je best op doet steeds net niet lukt.

OLIFANT

ik knip iets

heel erg moeilijks uit

het wordt misschien

een olifant

o nee toch niet

de slurf valt eraf

het wordt een krokodil

of is het een giraf

ik knip iets veel te moeilijks uit

het wordt misschien

geen dier

het lijkt misschien

wel nergens op

ik maak een prop papier

Lenen, kopen, lezen met je kind dus. Ik heb het niet uitgeprobeerd, maar ook kleuters en kinderen van een jaar of 6 á 7 kunnen deze gedichten volgens mij wel waarderen.

Op zoek naar remedial teaching in Zeist, Utrecht of De Bilt?