Nieuwe blogs in uw mailbox?

Meld u aan om bericht te krijgen bij nieuwe blogs

Bedankt voor uw aanmelding!

Er ging iets fout, onze excuses.

61. Voorlezen

Twee keer per week naar de sportschool, niet meer roken, geen vlees/chocola/ijs meer eten, altijd op de fiets naar je werk, zuiniger leven. De meeste goede voornemens verdwijnen rap weer richting prullenbak, dingen die je niet leuk vindt zijn nu eenmaal moeilijk vol te houden.

Volgens mij werkt dat ook zo met voorlezen. Als je het niet leuk vindt doe je het niet of zelden. 

Dan maar niet voorlezen? 

Nee, natuurlijk niet, daar zou ik nooit voor pleiten. Wel pleit ik voor voorlezen leuk maken voor jezelf én je kind. Als je een voorleesboek zelf gruwelijk vindt is het moeilijk om leuk voor te lezen.

‘Maar de kinderen vinden het zo leuk’. Het is een gegronde reden voor veel vrienden om bepaalde boeken in de kast te hebben staan. Zo niet hier in huis. Mijn dochter vindt Dikkie Dik het einde, ze weet ze in de bieb altijd op te snorren. Prima als ze die zelf doorbladert, en ik wil het ook nog wel een avond voorlezen, maar na een paar keer neemt mijn zin in voorlezen onvermijdelijk af. Een vriendin krijgt de kriebels na Nijntje, een ander houdt niet van zoekboeken. Dan laat je die boeken toch lekker zitten, genoeg boeken die je allebei leuk vindt.

Tips nodig? Maar natuurlijk. 

‘De wolf komt echt niet’, las ik afgelopen week met diverse groepjes kinderen. Ook minder enthousiaste lezers waren overtuigd, vooral vanwege het verrassende einde en de tekeningen met een grapje. Grappig dat Jaap, de boekenrecensent waar ik in mijn vorige blog over schreef, van het kleine konijn een zoon maakt, terwijl ik daar toch echt een dochter in zag vanwege de roze pyjama. 

Zelf dook ik weer eens in ‘De rode zwaan’. Prachtig boek, pakkend vanaf de eerste bladzijde. En volgens mij erg geschikt om voor te lezen aan wat oudere kinderen, denk aan eind basisschool. De meeste kinderen die niet zo vlot lezen schrikken terug van grote lappen tekst, wat in dit boek het geval is. De vaart zit echter wel in het verhaal door de twee door elkaar lopende verhalen.

Meer boekentips nodig of op zoek naar bijles of remedial teaching in Zeist, Utrecht of De Bilt?