Nieuwe blogs in uw mailbox?

Meld u aan om bericht te krijgen bij nieuwe blogs

Bedankt voor uw aanmelding!

Er ging iets fout, onze excuses.

9. Leren is leuk!

Leren is leuk!

Aan het begin van mijn Pabo opleiding las ik ‘De gelukkige klas’ van Theo Thijssen, een logische keus als je studeert aan het instituut met de naam Theo Thijssen (onderdeel van de Hogeschool Utrecht).

Zoals bij boeken die door leerkrachten geschreven zijn, vond ik het verhaal heel herkenbaar. Het boek is geschreven in 1926. Natuurlijk is de situatie in de afgelopen eeuw erg veranderd, maar kinderen blijven kinderen.

Een herkenbare passage vind ik het stukje waarin Thijssen schrijft over het genot van leren. Hoeveel plezier kinderen kunnen beleven aan het leren van nieuwe kennis? Hij schrijft:

“En toen kwam weer dat heerlijke wonder dat je telkens en telkens in een klas beleeft, de gulzige aandacht voor een stukje zuivere geestelijkheid. Het bord was nog klam. Ik schreef er een getal op. Een gewoon getal. Ik deed een stap opzij, wachtte zwijgend tot de cijfers goed duidelijk wit werden. Er was niet één kind dat minachtend keek omdat het getal zo doodgewoon was, Ze voelden allemaal: d’r kómt wat. Toen stapte ik weer op het bord af en tekende een komma tussen de achterste twee cijfers. De klas zuchtte even; maar meteen schalde Wim Vaes z’n stem :”Tiendelige breuken! Heb ik al van m’n vriendje gehoord!” En van alle kanten kwam een voorzichtig rumoer. “Juist”, zei ik plechtig, “tiendelige breuken. Gaan we leren, Als jullie er tenminste zin in hebben”. Ze werden weer stil, want ze hádden er zin in.

Mooi toch, hoe deze man schrijft over de beleving van het lesgeven en het les krijgen.

Dat proberen we ook terug te laten komen is onze bijles en remedial teaching, dat leren daadwerkelijk erg leuk kan zijn!

Op zoek naar betaalbare bijles of remedial teaching in Zeist, Utrecht of De Bilt?

Leave a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.